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CODE APPLICATION NOTICE DATE:  September 27, 2000 


CODE SECTION: Section 1109B.3, 1998 2001 California Building Code 

1109B.3 Patient Bedrooms and Toilet Rooms.  Patient bedrooms and associated toilet facilities 
shall be made accessible as follows: 

1.	 Long-term-care facilities, including skilled nursing facilities, intermediate care 
facilities, bed and care, and nursing homes shall have at least 50 percent of patient 
bedrooms and toilet rooms, and all public-use and common-use areas, accessible. 

2.	 General-purpose hospitals, psychiatric facilities, and detoxification facilities shall 
have at least 10 percent of patient bedrooms and toilets, and all public-use and 
common use areas, accessible. 

3. 	 Hospitals and rehabilitation facilities that specialize in treating conditions that affect 
mobility, or units within either that specialize in treating conditions that affect 
mobility, shall have all patient bedrooms and toilets and all public-use and common-
use areas accessible. 

INTERPRETATION: 

The specific applications for accessibility for Group I Occupancies (hospitals, skilled nursing 
and intermediate-care facilities) are found in Sections 1109B.1 through 1109B.8.  Section 
1109B.3, subsections 1 through 3, state that the total number at least 50 percent of patient 
bedrooms and associated toilet rooms that must be accessible for long-term-care (skilled nursing 
and intermediate care) facilities must be accessible, are 50 percent, at least 10 percent of patient 
bedrooms and associated toilet rooms for general-purpose hospital (acute care) facilities must be 
accessible, and rehabilitation facilities must have 100 percent accessible of patient bedrooms and 
associated toilet rooms for rehabilitation facilities must be accessible. Specificity is also given in 
the various sections of 1109B pertaining to requirements for the facility entrance, diagnostic and 
treatment areas, waiting areas, offices and sanitary facilities, offices and suites, and all public-use 
and common-use areas. The requirements found in Section 1114B.1 are to be applied to all of 
these areas. 

Additionally, since the special requirements of Section 1114B.1 are to be applied to areas where 
accessibility is required they need not be applied to those patient bedrooms and associated toilet 
rooms beyond the percentage of rooms required in Section 1109B.3. 

REASON: 

The general accessibility requirements usually apply throughout a facility, and are found in CCR 
Title 24, Part 2, Chapter 11B (California Building Code), Section 1103B.1. 
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Occupancy modifications and/or enhancements, found in subsequent sections, prescribe more 
detailed requirements for specific applications.  Section 1109B for Group I Occupancies, 
contains scoping reductions which reduce the total number of required accessible patient 
bedrooms and related toilets. 

Further, an accessible route of travel, as discussed in Section 1114B.1 must by definition (See 
Section 1102B.) connect all accessible elements and spaces.  Therefore, an accessible route of 
travel need only connect the accessible patient bedrooms and toilets not all patient bedrooms and 
toilets. 

To place accessibility requirements on all patient rooms and toilet rooms would in essence be 
requiring 100 percent patient room accessibility.  This is clearly not the intent of the code.  If it 
had been the intent, the specific percentages and associated modifications would not have been 
given. 

This interpretation is consistent with the Division of the State Architect Jurisdictional Access 
Policy #98-04 (Accessibility Requirements in Group I Occupancies) effective October 15, 1998, 
revised April 5, 2000. 

ORIGINAL SIGNED 9/21/04 
Kurt A. Schaefer Date 
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