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CODE APPLICATION NOTICE 

FILE NO.  2-1925B.3.5 
DATE:  August 26, 2002 

 
CODE SECTION:  Section 1925B.3.5, 1998 California Building Code 
 
1925B.3.5 Drilled-in expansion bolts or epoxy-type anchors in concrete.  When drilled-in 
expansion-type anchors are used in lieu of cast-in place bolts, the allowable shear and tension 
values and test loads shall be acceptable to the enforcement agency. 
 
When expansion-type anchors are listed for sill plate bolting applications, 10 percent of the 
anchors shall be tension tested. 
 
When expansion-type anchors are used for other structural applications, all such expansion 
anchors shall be tension tested. Expansion-type anchors shall not be used as hold-down bolts. 
 
When expansion-type anchors are used for nonstructural applications such as equipment 
anchorage, 50 percent or alternate bolts in a group shall be tension tested. 
 
The tension testing of the expansion anchors shall be done in the presence of the project 
inspector and a report of the test results shall be submitted to the enforcement agency. If any 
anchors fail the tension-testing requirements, the additional testing requirements shall be 
acceptable to the enforcement agency. The above requirements shall also apply to bolts or 
anchors set in concrete with epoxy if the long-term durability and stability of the epoxy material 
and its resistance to loss of strength and chemical change at elevated temperatures are 
established to the satisfaction of the enforcement agency. 
 
 
INTERPRETATION: 
 
1. Design Loads 
 

Design loads for expansion-type anchors and epoxy-type anchors should consider the tested 
capacity of the anchors, the properties of the concrete or masonry in which the anchor is 
placed, anchor edge distance and spacing, presence of metal deck, and the potential effects 
of cracking in the concrete or masonry.  The long-term durability, stability, and 
temperature sensitivity of epoxy-type anchors must also be considered. 

 
The mix design and mechanical properties of the materials in which the anchor was tested 
should be representative of the composition and mechanical properties of the materials in 
which the anchor will be installed.  The relevant mechanical properties include unit weight, 
compressive strength, and aggregate type. 

 
Exception:  The design values for anchors tested in lightweight concrete may be used 
for anchors installed in normal-weight concrete, provided the compressive strength of 
the normal weight concrete equals or exceeds the compressive strength of the 
lightweight concrete in which the anchor was tested. 
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The compressive strength of the material in which the anchor will be installed should meet 
or exceed the compressive strength of the material in which the anchor was tested.  Where 
the anchor is qualified for use in lightweight concrete, the lightweight aggregate type used 
in the concrete in which the anchor will be installed should be the same as the material in 
which the anchor was tested. 

 
A. Expansion-type anchors. Expansion-type anchors may be used, provided the 

allowable shear and tension values are determined by test, using one of the following 
methods:  

 
1. The allowable loads may be based on the ultimate shear and tension load data 

from qualification tests performed in accordance with the Acceptance Criteria 
for Expansion Anchors in Concrete and Masonry Elements, AC01, latest 
revision, as published by ICBO ES, including the seismic qualification tests of 
AC01 Section 5.6.  The following safety factors apply for allowable stress 
design: 

 
a. To determine allowable loads, the mean ultimate value should be divided 

by a factor of safety of four (4) for tension and shear. 
 

b. For anchors installed in the underside of a beam/slab, the allowable 
tension value should be based on the mean ultimate tension value divided 
by a factor of safety of eight (8). 

 
Exception: Anchors installed in conformance with requirements of 
Section 2.B. 

 
2. The allowable values listed in an ICBO ES Evaluation Report may be used for 

allowable stress design, provided the report states that the anchors were tested in 
accordance with AC01, latest revision, including the seismic qualification tests 
of AC01 Section 5.6.  Strength design values may be used provided the anchors 
have been tested in accordance with AC193, latest revision, including the 
seismic qualification tests of ACI 355.2 Sections 9.6 and 9.7. 

 
a. Allowable design values for anchors installed with special inspection may 

be used. 
 

b. For anchors installed in the underside of a beam/slab, the allowable 
tension load should be based on the tabulated value for anchors installed 
without special inspection, unless allowable values for anchors installed in 
cracked concrete are provided in the ICBO ES Evaluation Report or the 
anchors have been tested in accordance with ACI 355.2, latest revision, 
Table 5.2. 

 
3. If anchors have not been tested in accordance with the requirements for seismic 

qualification tests of Section 5.6 of the latest revision of AC01, the allowable 
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values listed in an ICBO ES Evaluation Report may be used, with the following 
modifications. 

 
a. Allowable shear and tension design loads shall be limited to 80% of the 

tabulated allowable values for anchors installed with special inspection.  
 

b. For anchors installed in the underside of a beam/slab, the allowable 
tension load should be based on 80% of the tabulated allowable value for 
anchors installed without special inspection. 

 
Exception: Anchors installed in conformance with requirements of 
Section 2.B. 

 
B. Epoxy-type anchors.  Epoxy-type anchors include anchors that rely on organic and 

inorganic compounds (including epoxies, polyurethanes, methacrylates and vinyl 
esters) to develop bond in the concrete. 

 
The use of epoxy-type anchors in overhead applications is not allowed. 

 
Epoxy-type anchors should only be installed in conditioned, interior spaces. 

 
Exception: Where epoxy-type anchors are used as shear dowels at the 
perimeter of an existing opening (slab or wall) to be filled with concrete, 
or are being used to connect new concrete elements to existing concrete 
elements, they may be installed in exterior locations with prior approval 
of the Office. 

 
If epoxy-type anchors are exposed to fire, all epoxy-type anchors in the affected area 
should be inspected and evaluated by a qualified person to ensure their load carrying 
capability has not been compromised. 

 
The allowable shear and tension values for epoxy-type anchors must be determined 
by test, using one of the following methods:  

 
1. The allowable loads may be based on the ultimate shear and tension load data 

from qualification tests in accordance with the Acceptance Criteria for Adhesive 
Anchors in Concrete and Masonry Elements, AC58, latest revision, published by 
ICBO ES. All tests shall include the Seismic Qualification procedures of 
Section 5.3.7 of AC 58.  The following safety factors apply for allowable stress 
design: 

 
a. To determine allowable loads, the mean ultimate values should be divided 

by a factor of safety 5.33 to determine allowable tensile and shear loads.  
 

b. If creep tests are performed in accordance with Section 5.3.3 of AC58, the 
mean ultimate values should be divided by a factor of four (4) to 
determine allowable tensile and shear loads.  
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2. The allowable loads may be based on the allowable load values listed in an 
ICBO ES Evaluation Report that complies with the requirements of AC58 for a 
specific anchor in the same configuration as tested.  Supporting data shall 
include the Seismic Qualification test performed in accordance with the 
procedures of Section 5.3.7 of AC58. 

 
3. Where epoxy-type anchors are used for structural applications, such as dowels 

between new and existing concrete, the anchor shall be installed in a manner 
such that the ultimate tensile capacity of the steel element can be reliably 
developed, i.e., the anchor capacity is controlled by the ultimate strength of the 
steel element. 

 
Exception: Epoxy-type anchors which cannot develop the tensile capacity 
of the steel element may be used to transfer shear forces only, provided 
that the loads on the anchor are amplified by a factor of 4.0. Alternatively, 
shear resistance may be based on the bolt shear capacities in the 1998 
CBC, Table 19B-E. 

 
When epoxy-type anchors are used to resist tensile forces in structural 
applications, the minimum depth of embedment shall be greater than or equal to 
the development length ld determined in Section 1912B.1 for a cast in place 
reinforcing bar of the same diameter and grade. 

 
2. Installation Requirements 
 

All anchors should be installed per the requirements of the ICBO ES Evaluation Report for 
the specific anchor, or as required by the manufacturer. 

 
For epoxy-type anchors, all drilled holes should be prepared in accordance with 
manufacturer’s recommendations, thoroughly cleaned, and all debris removed by vacuum 
or oil-free compressed air. Jetting holes with water is not permitted. 

 
Set torque-controlled expansion-type anchors to the manufacturer recommended 
installation torque, using a calibrated torque wrench.  Following attainment of 10% of the 
specified torque, 100% of the specified torque shall be reached within 7 or fewer complete 
turns of the nut.  If the specified torque is not achieved within the required number of turns, 
the anchor shall be removed or abandoned. 

 
Set displacement-controlled expansion-type anchors to the manufacturer recommended 
displacement.  If the concrete cracks during installation of the anchor, the anchor shall be 
removed or abandoned. 

 
Holes drilled for anchors that do not set properly or fail a tension test may not be reused, 
and shall be filled with non-shrink grout. 
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A. Embedment, Spacing and Edge Distance.  All anchors should meet the minimum 
embedment, edge distance, spacing, and slab thickness criteria established by the 
relevant ICBO ES Evaluation Report. 

 
1. Edge distance should be a minimum of ten (10) bolt diameters from the free 

edge of the slab and center-to-center spacing should be a minimum of twelve 
(12) bolt diameters, unless data is submitted indicating full anchor tension and 
shear capacity at a closer distance.  If the edge distance is less than ten (10) 
diameters and the load is directed toward the free edge, the allowable shear load 
should be reduced per Section 1925B.3.3. 

 
2. Expansion-type and epoxy-type anchors shall be installed to comply with the 

minimum slab thickness requirements established by the manufacturers 
technical guide for the specified anchor provided sufficient test data is provided 
to support the installation. 

 
3. If an ICBO ES Evaluation Report is not available for an epoxy-type anchor or 

expansion–type anchor, test data should be submitted to the Office to determine 
the appropriate edge, spacing, and minimum thickness dimensions. 

 
B. Underside of beam/slab installations.  Except as noted in Section 2.B.1, all 

expansion-type anchors installed in the underside of a beam/slab should use the 
reduced allowable design load values determined in Sections 1.A.1.b, 1.A.2.b, and 
1.A.3.b.  

 
1. The allowable design loads in Sections 1.A.1.a, 1.A.2.a, and 1.A.3.a may be 

used for expansion-type anchors installed in the underside of a beam/slab, 
provided the installation meets one of the following criteria: 

 
a. The design engineer provides dimensions that indicate the anchor 

installation will occur in the negative moment (-M) region of the 
beam/slab, or 

 
b. Data is submitted to indicate that the specific anchor is suitable for use in 

cracked concrete (e.g., testing per ACI 355.2 Table 5.2), or  
 

c. The anchor is installed in the high flute (rib) of the metal deck in a 
concrete on metal deck assembly, or 

 
d. The anchor is installed with sufficient embedment that the load-transfer 

zone is above the neutral axis of the beam or slab. 
 

Exception: If the slab is intended to serve as a diaphragm for transferring 
earthquake forces to other lateral-load resisting elements, anchors to be 
installed in that slab must be qualified by test for use in cracked concrete. 
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2. When installing expansion-type anchors through the low flutes of metal deck 
into concrete, the anchors should be placed as close to the center of the flute 
width as practicable.  The deck should be 20 ga. thickness minimum per Section 
2204B.2 and the flute width should meet or exceed that value set forth in the 
ICBO ES Evaluation Report for the anchor or as otherwise tested, but not less 
than 4 inches.  The minimum effective depth of embedment shall be as noted in 
the ICBO ES Evaluation Report for the anchor.  

 
3. Testing Requirements 
 

All anchors shall be tested per Section 1925B.3.5. 
 

Exception:  Where the design tension on anchors is less than 75 lbs. and those anchors 
are clearly noted on the contract documents, only 10 percent of those anchors need be 
tested. 

 
If any anchor fails testing, test all anchors of the same type, installed by the same trade, not 
previously tested until twenty (20) consecutive anchors pass, then resume the initial test 
frequency.  Refer to Note 8 on the Test Values Table (attached) for failure criteria. 

 
Regardless of which test methods are chosen by the consultant(s), the test values shall be 
shown on the contract documents. 

 
A. Expansion-type Anchors. 

 
An acceptable testing procedure is attached to this CAN. The test load may be applied 
by any method that will effectively measure the tension in the anchor, such as direct 
pull with a hydraulic jack, calibrated spring loaded devices, or a calibrated torque 
wrench.  Displacement-controlled anchors such as internal threaded shell-type 
anchors and self-threading screw-type anchors shall not be tested using a torque 
wrench. 

 
Required test loads may be determined by either of the following methods: 

 
1. Twice the allowable tension load as determined in Section 1, or; 

 
2. Tension test and torque test values from the table and procedures attached to 

this CAN. 
 

Anchors tested with a hydraulic jack should exhibit no discernable movement during 
the tension test, e.g., as evidenced by loosening of the washer under the nut. 

 
Anchors tested with a calibrated torque wrench must attain the specified torque within 
½ turn of the nut. 

 
Exception: Undercut anchors that are so designed to allow visual confirmation 
of full set need not be tension or torque tested. 
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B. Epoxy-type Anchors 
 

Epoxy-type anchors shall be tension tested per Section 1925B.3.5.  The tension test 
load shall be equal to twice the allowable load for the specific location of the anchor 
to be tested (i.e., accounting for edge distance) or 80% of the yield strength of the bolt 
(0.8AbFy), whichever is less.  The test procedures for expansion-type anchors in the 
attached table shall be used for epoxy-type anchors.  Torque testing of epoxy-type 
anchors is not permitted 

 
Where epoxy-type anchors are used as shear dowels across cold joints in slabs on 
grade and the slab is not part of the structural system, testing of those dowels is not 
required. 

 
Anchors should exhibit no discernible movement during the tension test. 

 
 
REASON: 
 
Section 1925B.3.5 requires that the enforcement agency establish acceptable values for 
expansion and adhesive type anchors.  This CAN establishes those values for use by the design 
community. 
 
While current ICBO ES Evaluation Reports severely limit the use of expansion anchors in high 
seismic regions, observed performance of these anchors in hospital construction has proven 
satisfactory.  The Office attributes this performance to special inspection procedures, and the 
requirement for testing 50% of the installed anchors to ensure proper installation procedures by 
the contractor. 
 
The table of allowable tension and torque values is based on specific test procedures developed 
to derive the table.  Those procedures and/or limitations are necessary to ensure that the listed 
tension or torque values are suitable for determining the adequacy of the installation by the 
contractor. 
 

 
 
 
ORIGINAL SIGNED 9/3/02 

 

Kurt A. Schaefer Date 
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TEST VALUES 
Hardrock or Lightweight Concrete 

 
ANCHOR WEDGE SLEEVE SHELL 

DIA. LOAD TORQUE LOAD TORQUE LOAD TORQUE
(in) (lbs) (ft-lbs) (lbs) (ft-lbs) (lbs) (ft-lbs) 
       
1/4 800 10 400 4 1000 - 
5/16 - - 400 5 1400 - 
3/8 1100 25 700 10 1800 - 
1/2 2000 50 900 20 2700 - 
5/8 2300 80 1100 45 3700 - 
3/4 3700 150 1400 90 5400 - 
1 5800 250 - - - - 

 
NOTES 
1. Anchor diameter refers to the thread size for the WEDGE & SHELL categories and to the anchor outside diameter for the 

SLEEVE category. 
 
2. Apply proof test loads to WEDGE & SLEEVE anchors without removing the nut if possible. If not, remove nut & install a 

threaded coupler to the same tightness as the original nut  using a torque wrench & apply load. 
 
3. For SLEEVE/SHELL internally threaded categories, verify that the anchor is not prevented from withdrawing by a baseplate 

or other fixtures.  If restraint is found, loosen and shim or remove fixture(s) prior to testing. 
 
4. Reaction loads from test fixtures may be applied close to the anchor being tested, provided the anchor is not restrained from 

withdrawing by the fixture(s). 
 
5. SHELL type anchors should be tested as follows: 
 

a. Visually inspect 25% for full expansion as evidenced by the location of the expansion plug in the anchor body.  Plug 
location of a fully expanded anchor should be as recommended by the manufacturer, or, in the absence of such 
recommendation, as determined on the job site following the manufacturer's installation instructions.  At least 5% of 
the anchors shall be proof loaded as indicated in the table above, but not less than three anchors per day for each 
different person or crew installing anchors, or; 

 
b. Test 50% of the installed anchors per Section 1925B.3.5.  

 
6. Test equipment (including torque wrenches) is to be calibrated by an approved testing laboratory in accordance with 

standard recognized procedures. 
 
7. Torque test values for SHELL type anchors can occur on an case-by-case basis when test procedures are submitted and 

approved by the enforcement agency. 
 
8. The following criteria apply for the acceptance of installed anchors: 
 

HYDRAULIC RAM METHOD: The anchor should have no observable movement at the applicable test load. For wedge 
and sleeve type anchors, a practical way to determine observable movement is that the washer under the nut becomes loose.  

 
TORQUE WRENCH METHOD: The applicable test torque must be reached within the following limits; 

Wedge or Sleeve type: One-half (1/2) turn of the nut. 
One-quarter (1/4) turn of the nut for the 3/8 in. sleeve anchor only. 

 
9. Testing should occur a minimum of 24 hours after installation of the subject anchors. 
 

10. If the manufacturer’s recommended installation torque is less than the test torque noted in the table, the manufacturer’s 
recommended installation torque should be used in lieu of the tabulated values. 

 
11. All tests shall be performed in the presence of the Inspector of Record. 
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