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January 13, 2010             
 
 
To: Primary Care Clinic OSHPD ALIRTS Account Administrator 
  And Other Interested Parties 
 
Re: Primary Care Clinic Technical Bulletin No. 2009-1 
 
This technical bulletin was developed by the Office of Statewide Health Planning and 
Development (OSHPD) to clarify reporting requirements on the 2009 Annual Utilization 
Report of Primary Care Clinics.  The following are answers to questions that arose 
during the year and should provide general guidance for completing the report. 
 
DEFINITIONS:   
 
Patient Encounter 
 
Question:  
If a patient sees another health care provider such as a podiatrist or an 
optometrist that the doctor at the clinic referred the patient to, does that visit 
count as an encounter? 
 
Answer: A patient visit to an out-of-clinic health care provider can be recorded as an 
encounter if: 
 

1) The patient visit meets the usual criteria for an encounter (i.e. face-to-face visit 
with a health care professional, the professional is licensed, the professional 
exhibits independent judgment and the encounter is recorded in a patient chart); 
AND 
2) The encounter meets one of the following criteria: 

a) The clinic assumes full risk under an HMO - the clinic must pay the full 
amount of the bill, OR 

b) In the case of dental services, the clinic is a new start-up that does not 
have a dental facility but is required to provide dental services as part of 



their start-up requirements.  In such cases the clinic must purchase dental 
services on the market to meet the start-up requirements. 

 
Question:  
If a patient sees a specialist such as a radiologist, does that visit count as an 
encounter? 
 
Answer: A visit to receive specialty services (such as x-ray, MRI or laboratory) is not 
considered an encounter.  However if the cost of the service is paid by the clinic, it 
should be recorded as an expense on Section 7, Line 34 – “Outside Patient Care 
Services”.   
 
Question: 
The primary care providers such as counselors from a clinic make home visits to 
see patients. Should those home visits be included as an encounter? 
 
Answer: If the procedures delivered at the home visit are billed at the usual and 
customary charges, and meet the four criteria for an “encounter” cited above, then the 
visit should be recorded as an encounter.  
 
Question: 
Are patient visits to the clinic’s on-site pharmacy considered to be encounters? 
Where should the encounters and gross revenue be reported? 
 
Answer: A patient visit to a clinic’s on-site pharmacy would not be considered an 
encounter.   This service is “attendant to” a medical (or dental) encounter.  
 
However, the gross revenue should be listed by the expected payment source that 
covers the purchase in Section 6. The costs associated with operating the pharmacy 
should be listed along with the clinic’s other operating costs in Section 7. The costs 
associated with the purchase of the pharmaceuticals should be listed in Section 7 under 
“Supplies – Medical and Dental.” 
 
Question: 
How should the Federal Stimulus Grants – American Recovery and Reinvestment 
Act (ARRA) – be accounted for and reported? 
 
ARRA GRANTS: 
General- 
The Annual Utilization Report (AUR) contains only an Income Statement (Section 7), yet 
many of the accounting transactions associated with the ARRA grants involve Balance 
Sheet accounts that do not show up in any section of the AUR.  Accordingly, only those 
transactions that involve Income Statement accounts are reported.  There are two basic 
ARRA grant scenarios:  1) grants used to offset operating expenses, and 2) grants used 
to acquire capital assets and/or make capital improvements. 
 
Grant funds that are used to cover direct expenses (such as salaries, supplies and non-
capital goods) will have offsetting entries on the Income Statement.  The amount of the 



grant that is “drawn down” will be reported as “Other Operating Revenue” under the 
appropriate federal grant.  The corresponding expenditure will be included in the 
appropriate “Operating Expenses” line.  However, the grant expenses will not be 
separately identifiable (for example an Increased Demand for Services grant that was 
used to hire physicians: the amount “drawn down” for salary expenses during the year 
would be recorded as a revenue on Section 7, line 402, while the expense would be 
recorded as “Salaries, Wages & Employee Benefits” on Section 7, line 30; but the 
expense amount would be co-mingled with all other salary expenses).  Thus both the 
revenue and expense amounts would be included in Section 7.   
 
ARRA grants used for capital purchases are accounted and reported differently, 
because the ARRA grants are used to reimburse the facility after the cost of acquiring or 
improving capital assets has been incurred, and because the capital asset will have a 
useful life of several years.  Reporting is similar to that of donated capital assets, where 
the Balance Sheet (capital asset and Fund Balance accounts) reflects acquisition of the 
new capital asset.  In this case, the ARRA grant is not reported as Other Operating 
Revenue.  Only the depreciation expense attributed to the report year will be reported 
on the Income Statement.  The offsetting account, “Accumulated Depreciation” appears 
only on the Balance Sheet.   
 
New Access Point (NAP) and Increased Demand for Services (IDS)- 
The NAP and IDS grant funds that are drawn down (i.e. actually spent) on non-capital 
goods and services during the year will be reported as Other Operating Revenue 
(Section 7, lines 401 and 402, respectively) and corresponding expense amounts will be 
reported under Operating Expenses in Section 7.  Report only the actual funds “spent” 
(i.e., matched with incurred expenses) during the current year.  
 
For example: a clinic corporation received a $250,000 IDS grant award in the summer 
and hired two new physicians at $10,000 per month, both of whom worked at the same 
clinic.  The doctors began work on November 1st.  The entries on the Annual Utilization 
Report would be as follows: 

 
Section 7, Line 402  
Other Operating Revenue – Increase Demand for Services (IDS)   
The $40,000 of grant funds associated with current year expenses (2 physicians 
X $10,000 per month X two months) would be recorded in line 402. 
Note – even though the grant award was $250,000 record only the funds that 
were expended during the last two months of the year.    
 
Section 7, Line 30 
Operating Expenses – Salaries, Wages, Employee Benefits 
The $40,000 of physician salary expenses (2 physicians X $10,000 per month X 
two months) would be reported on line 30, along with all other salary expenses.   
Note the grant-related expenses would be co-mingled with all other salary 
expenditures and would not be separately identifiable as a “grant expense item” 
on the Income Statement. 
  
Section 2, Line 60, Column 1  



An increase of .33 FTE physicians would be recorded  
[i.e. 2.00 FTE’s / year X .166 years (2 / 12) = .33 FTE’s] 
– As with expenses, the salaried FTE’s would show an increase, but the grant 
supported positions would not be separately identifiable.    
 
Section 2, Line 60, Column 5  
The encounters for the two new physicians would be recorded here, along with 
the encounters for the non-grant supported physicians.  As with the expenses, 
the grant supported encounters would be co-mingled with the non-grant 
encounters. 
 

The same rules would apply if the clinic contracted for physician services from a local 
medical group or medical school.  In this case the entries would be: 

1. The entry for Other Operating Revenue would remain the same (i.e. 
$40,000 on Section 7, Line 402; 

2. The operating expense would be recorded as Contract Services 
Professional (Section 7, Line 31 instead of salaries on Line 30); 

3. The increase of .33 FTE physicians would be recorded on Section 2, Line 
60, Column 2 instead of Column 1; and 

4. The associated physician encounters would still be reported on Section 2, 
Line 60, Column 5.  

  
Capital Improvement Projects (CIP), including Facility Improvement Projects 
(FIP)- 
CIP grants, including the FIP grants, are generally used to acquire Property, Plant and 
Equipment (PPE).  Most of the accounts affected [as the grant monies move through 
the accounting system] are on the Balance Sheet.  Basically, the PPE account and 
Fund Balance will be increased by the cost of the capital asset, after the cash 
transactions between the hospital, vendor, and federal government have been 
completed.  Only the depreciation expense attributed to the report year will be recorded 
on the Income Statement.  These grants are not to be reported as Other Operating 
Revenue. Therefore, no CIP or FIP grant amount would be listed in the “Other 
Operating Revenue” portion of Section 7. However, the yearly depreciation expenses 
associated with the capital items are to be recorded on the Income Statement as 
Depreciation Expense (Section 7, Line 35 – Rent / Depreciation / Mortgage Interest 
Expense).   
 
For example: a clinic was awarded a $300,000 CIP grant in June of 2009 to build three 
new exam rooms.  The building project has begun and the work is scheduled to be 
completed in July 2010.   
Nothing is to be reported on the 2009 Annual Utilization Report because the project is 
not completed.   During this time, the Balance Sheet will reflect increases in 
Construction-in-Progress and the Fund Balance, as CIP grants monies are “spent” on 
construction-related costs.  
Once the project is completed and the buildings are recorded as PPE on the Balance 
Sheet, then depreciation expense can be recorded.  If we assume the project is 
completed on schedule and the auditors establish a 30-year useful life for the capital 
improvement, the depreciation expense for this project will be $5,000 on the 2010 AUR.  



(i.e $300,000 project cost / 30 years = $10,000 depreciation expense per year 
 
$10,000 depreciation expense per year X .5 years = $5,000) 

 
 In this case the depreciation expense associated with the new exam rooms would be 
recorded on Section 7, line 35 “Rent/ Depreciation/ Mortgage Interest” but it would be 
co-mingled with all of the other depreciation expense for the clinic and would not be 
separately identifiable.   
 
Allocating Capital Improvement Project grants  
If CIP grant funds are used to purchase a capital asset (plant, property or equipment) 
that is used by multiple clinics under common ownership or control, the depreciation 
expense must be allocated among those clinics.  There are a number of acceptable 
ways to do this: 

1. If the grantee’s auditors have developed a reasonable method to allocate the 
expenses associated with a capital improvement between the corporation’s 
clinics, the resulting expense amounts can be reported on each clinic’s Annual 
Utilization Report. 

2. If the grantee’s auditors have not developed an allocation method and if the 
plant, property or equipment are used evenly by the grantee’s clinics, then the 
depreciation expense can be allocated equally among them. 

3. Finally, if the grantee’s auditors have not developed an allocation method and if 
the plant, property or equipment’s use can be tracked based on the delivery of 
patient services (such as an Electronic Medical Record), then allocate the 
expense based on percentage of encounters.   

  
Estimated Useful Life of capital goods  
Use the depreciation period developed by the grantee’s auditors.  
 
If you have any questions please call Support Line at 916-326-3854. 
 
Sincerely, 

 
 
Michael B. Derrick, Manager 
Licensed Services Data 
 


