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CODE APPLICATION NOTICE 
FILE NO.  DRAFT 2-3405 
DATE:  June 8, 2005 

 
CODE SECTION:   
 
Title 24, Part 2, California Building Code (CBC) 
 
SECTION 3405 – CHANGE IN USE 
No change shall be made in the character of occupancies or use of any building that would place 
the building in a different division of the same group of occupancy or in a different group of 
occupancies, unless such building is made to comply with the requirements of this code for such 
division or group of occupancy.  
 

EXCEPTION: The character of the occupancy of existing buildings may be changed subject 
to the approval of the building official, and the building may be occupied for purposes in 
other groups without conforming to all the requirements of this code for those groups, 
provided the new or proposed use is less hazardous, based on life and fire risk, than the 
existing use.  

 
SECTION 420A.2 Application. New buildings and additions, alterations or repairs to existing 
buildings subject to licensure shall comply with applicable provisions of the California Electrical 
Code, California Mechanical Code, California Plumbing Code (Parts 3, 4 and 5 of Title 24) and 
this chapter.  
 

EXCEPTIONS: 1. Facilities licensed and in operation prior to the effective date of this 
chapter shall not be required to institute corrective alterations or construction to comply with 
any new requirements imposed thereby or subsequently, except where specifically required 
or where the enforcing agency determines that a definite hazard to health and safety exists.  
… 

 
INTERPRETATION: 
 
In an effort to achieve compliance with the requirements of SB 1953, hospital facilities may 
consider removal of acute care services from nonconforming hospital buildings. The removal of 
acute care services may result in a change of the use or occupancy of a building, a change in the 
license, a change of the authority having jurisdiction, or a combination of these things.  
 
When the removal of services also results in a change of occupancy group or division, 
compliance with current code requirements for the new occupancy or use may be required, 
pursuant to CBC Section 3405.  
 
A change in the licensed services provided in the building, or a change of licensure of the 
facility, may also require compliance with current code requirements, pursuant to CBC Section 
420A.2. Such a change may include, but is not limited to, conversion of beds on the existing 
acute care license from general acute to skilled nursing or acute psychiatric beds, or conversion 
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of the facility from a general acute care hospital to a skilled nursing facility, acute psychiatric 
hospital, or outpatient clinical services building. 
 
Change of licensure of a building may require the building to change jurisdiction from OSHPD 
to the local building department. Because OSHPD only has statutory authority for the review of 
general acute care hospitals, skilled nursing or acute psychiatric services under the acute care 
hospital license, a separately licensed skilled nursing facility or acute psychiatric hospital, or 
buildings housing outpatient clinical services, as defined in Health and Safety Code Section 
129725, a building must remain or be converted to one of these licensed services in order to 
remain under the jurisdiction of the Office. If a building is converted to uses other than those 
listed, it may not remain under the jurisdiction of the Office. A project must be submitted to 
OSHPD to remove the building from the jurisdiction of the Office and transfer jurisdiction to the 
local building department. 
 
The following guidelines are intended to provide direction for determining when this change of 
use or licensure will require compliance with current code, and to what extent compliance will be 
required.  
 
1.  When acute care services are removed from a building which is intended to be used for 

skilled nursing or acute psychiatric services, and the new services will be licensed under the 
existing license of the general acute care hospital, the building need not be upgraded to 
comply with current code requirements, unless a specific fire risk or health and safety hazard 
exists. However, since the physical plant requirements for acute care hospital services differ 
from the physical plant requirements for acute psychiatric or skilled nursing services, the 
facility may need to be modified to comply with the applicable requirements for the new 
service. Any modifications will be required to comply with the current provisions of the 
California Building Standards Code, including CBC Chapters 420A, 421A, and 11B. An 
OSHPD permit will be required for any work performed. 

 
 The building will remain a Group I, Division 1.1 occupancy classification, so the 

requirements for change of use per Section 3405 are not a consideration, unless the Office 
determines there is an increased life or fire risk. Also, the facility remains licensed and in 
operation in accordance with Section 420A.2, exception 1, so there is no need to make any 
modifications other than to comply with the physical plant requirements of the new service, 
unless the Office determines that a definite hazard to health and safety exists.  

 
2.  When acute care services are removed from a building, and the new services provided in the 

building are issued a new license as a skilled nursing facility or acute psychiatric hospital, the 
building must be upgraded to comply with all current code requirements, including, but not 
limited to, the structural requirements of current code and physical plant requirements for the 
new service.   

 
 Although the building will remain a Group I, Division 1.1 occupancy, the new facility was 

not licensed and in operation as stipulated in CBC Section 420A.2. The facility therefore 
must comply with all current code requirements. An OSHPD permit will be required. 
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3.  When acute care services are removed from a building which is intended to be used for 
outpatient clinical services on the existing acute care hospital license, and the building owner 
elects to keep the building under the jurisdiction of the Office, the building need not be 
upgraded to comply with current code requirements, unless a specific fire risk or health and 
safety hazard exists. Modifications may be required for the building to meet the current 
OSHPD 3 requirements of the code for the new use.  

 
 The building will change from a Group I, Division 1.1 occupancy to another occupancy 

classification, and could therefore be required to comply with current code based on Section 
3405. However, the new use as outpatient clinical services is considered by the Office to be 
less hazardous than the previous hospital use, so the building will not be required to comply 
with current code requirements per the exception to Section 3405, unless the Office 
determines there is an increased life or fire risk. Since no change of licensure is needed, the 
building is not required to comply per Section 420A.2, unless the Office determines that a 
definite hazard to health and safety exists. An OSHPD permit will be required for any work 
done to achieve OSHPD 3 compliance. 

 
4.  When acute care services are removed from a building, and the building owner elects to 

remove the building from the jurisdiction of the Office, the local jurisdiction will be 
responsible for determining what code requirements are applicable, and what, if any, 
construction work may be required.   

 
 A project must be submitted to the Office to remove a building from OSHPD jurisdiction. 

This project must demonstrate that any adverse impacts upon the remaining hospital 
buildings have been mitigated. Adverse impacts may include, but are not limited to, 
structural, seismic separation, utilities and egress systems. Once this project has been 
approved, the Office will release jurisdiction of the building, notifying the building owner, 
the local building official and the Department of Health Services.  

 
 
REASON: 
 
This Code Application Notice is intended to clarify the requirements related to the conversion of 
buildings from acute care purposes to other uses.  
 
 
  

 
 
ORIGINAL SIGNED 6/9/05 
Kurt A. Schaefer Date 

 


