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CODE APPLICATION NOTICE FILE NO.: 9-1404.5 
 (Previously     PIN 14) 
Subject: Fire Watch EFFECTIVE:  06/19/08 
 
 
CODE SECTION: Section 1404.5, 2007 California Fire Code (CFC) 
 
When required by the fire code official for building demolition that is hazardous in nature, 
qualified personnel shall be provided to serve as an on-site fire watch.  Fire watch 
personnel shall be provided with at least one approved means for notification of the fire 
department and their sole duty shall be to perform constant patrols and watch for the 
occurrence of fire. 
 
PURPOSE: 
Approval of the safety precautions required for buildings being constructed, altered or 
demolished may be required by the chief in addition to other approvals required for specific 
operations or processes associated with construction, alteration or demolition. 
 
OSHPD enforces Chapter 14 of the California Fire Code for fire watch conditions when a 
building/premises presents a hazard to life or property as the result of construction, 
alteration, demolition, fire or other emergency, or when any fire protection 
equipment/system has been rendered inoperable.  The fire watch is used to mitigate a 
hazardous condition which if not corrected, would normally require the evacuation of the 
structure or a portion thereof. 
 
Fire Watch:  The assignment of a qualified person or persons having the sole 
responsibility for the continuous patrol of a building or premises for the purpose of 
detecting fires and transmitting an immediate alarm to the building occupants and Fire 
Department. 
 
INTERPRETATION: 
 
When conditions occur which necessitate the activation of a fire watch, the attached 
guideline shall be utilized. 
 
 
 
 
 
Original Signed 06/19/08  
John D. Gillengerten Date 
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FIRE WATCH GUIDELINE 
 
 
RESPONSIBILITY FOR INSTRUCTION: 
 
The owner, manager, or person in charge or control of the building/premises shall 
assign to the fire watch as many personnel as are required, and shall instruct fire watch 
personnel as to: 
 

1. The procedure for notifying the Fire Department. 
2. The areas to be patrolled. 
3. A method of alerting building occupants and an evacuation procedure. 
4. Training necessary to insure Fire Watch personnel are capable of 

reactivating disabled systems, when required. 
5. Any special instructions required by either the OSHPD or local Fire 

Marshal. 
 
 
LOG BOOK: 
 
1. The owner, manager, or person in charge or control of the premises shall provide 

a log book which contains a directory of names, telephone numbers, and other 
information to assist in making emergency calls.  The logbook shall be the official 
document used to record a history of patrol rounds. 

 
2. The log book shall be maintained on the premises and be available for inspection 

by the authority having jurisdiction (OSHPD, local Fire Department, or State Fire 
Marshal). 
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FIRE WATCH GUIDELINE 
(Complete and return to OSHPD) 

 
Assigned fire watch personnel shall: 
 

1. Be thoroughly familiar with the area they are patrolling. 
 

2. Perform patrol operations according to instructions from OSHPD and local 
Fire Department. 

 
3. Patrol their designated area at least once each hour. 

 
4. Make reports as instructed.  A written record of patrol rounds and any 

significant information shall be recorded in a log book provided by 
management. 

 
5. Relay any special orders or pertinent information to relief personnel and 

management. 
 

6. Remain on duty until properly relieved. 
 

7. The entire building, all rooms (offices, spaces, areas) including 
basements, penthouses, shall be checked per Item "3" above unless 
otherwise specified by OSHPD. 

 
NOTE: The fire watch conditions shall not be terminated without a written authorization 

from OSHPD. 
 
 

FACILITY  FIRE WATCH FOR ENTIRE BUILDING 
   
  [ ] YES 
   
  [ ] NO 
   
  SPECIFIC 
  AREA  
 
 

  

RESPONSIBILITY TO OVERSEE WATCH: 
    
TIME    
DATE    

 


